Mending the Landscape (Scheme "A") Houston, Texas, USA
Creative Solution Studio
ABOVE: Master Plan which is based on the North, South, East, West coordinates of the site. The lodge buildings are located on the outer edge along the southern side to provide day-lighting to the units shade the courtyard.

The site is a 2000 acre nature preserve on a remote section of the Texas Coast, near Houston. This Land is bordered by Colorado River, the Gulf of Mexico and the Matagorda Bay. The pier that juts out into the Gulf and the isolated housing development have to remain, rest is to weave all the program elements into the site. The design restores and protects the natural landscape while creating recreational opportunities for the general public and users of the development.

The Master Plan is based on the North, South, East, West coordinates of the site. The lodge buildings are located on the outer edge along the southern side to provide day-lighting to the units while at the same time providing shade for the courtyard. The canopy provides additional shading to the courtyard at the peak hours of the day, but there are also areas that are not shaded for users that would enjoy a being out in the sun. To reduce the paved impervious area and reduce the heat island affect, parking is located underneath the structure. This strategy also lifts the development above the flood levels during hurricane season. To maximize the reduction of heat island effect, the structure is designed using light colors with high solar reflective index.

The master plan gracefully embraces the site and itís environment to provide a successful sollution for the design problem.